Najzahtjevniji dio u planiranju vjenčanja je držanje zadanog iznosa novca koji možete potrošiti (budgeta).

U nastavku ću vam navesti neke troškove na koje možda niste odmah računali, ali mogu biti veliki izdatak u vašem budgetu.

Večera za band i foto studio

Neznam jesu li vam to prije rekli ,ali članovi foto studia, banda, rasvjete i “ostali djelatnici” koje ste angažirali na svom vjenčanju ( a nisu zaposlenici restorana) imaju večeru kao i ostali vaši gosti. Tu večeru plaćate vi, u punom iznosu. Ako imate puno članova  i skup jelovnik, možda se možete s restoranom dogovoriti da njima pripreme povoljnija jela.

Večera za mladence i kumove

Kad sastavljate popis gostiju i računate budget, nemojte zaboraviti vas mladence i kumove s pratnjom. To je još dodatnih 6 večera koje niste naveli u budgetu.

Prijevoz i smještaj gostiju

Ovo je stavka koja neke može jako iznenaditi. Ako imate udaljeno mjesto obreda vjenčanja i proslave, neki od vaših gostiju će trebati prijevoz. Od vas se očekuje da im osigurate prijevoz s nekim od drugih gostiju ili da im platite taxi. To se odnosi i na smještaj gostiju. Ako znate da si ovakav trošak nemožete priuštiti, onda bi ste trebali svojim gostima prilikom dijeljenja pozivnica reći kako moraju sami osigurati prijevoz i smještaj.

Troškovi dokumenata i uređenje crkve

Troškovi matičnog ureda i crkve znaju biti poveći. Predlažem da nazovete matični ured kojem pripadate i informirate se o ukupnim troškovima koje možete imati. Ako želite imati vjenčanje gdje matičar izlazi na teren to se posebno plaća pored svega i to trebate naglasiti. Provjerite sa crkvom u kojoj se namjeravate vjenčati, koliko novca treba za takse, uređenje crkve i ostalo.

Ispomoć u kući na dan vjenčanja

Želite da vaši roditelji uživaju kao i svi gosti na vašem vjenčanju pa ste odlučili unajmiti nekog tko bi pomagao oko prijema gostiju na dan vjenčanja. Pozdravljam vašu odluku jer vaši roditelji to zaslužuju, ali nemojte zaboraviti na taj dodatni trošak koji se kreće od 700 kn – 1500 kn.

Djevojačka i momačka večer

Baš nitko od mladenaca s kojima sam radila nije uračunao ovu stavku u početni budget. Ako želite imati takvu vrstu zabave predlažem da je svakako uvrstite u budget jer je to dosta veliki trošak u zadnji čas.

Kozmetički tretmani

Želite izgledati savršeno i odlučili ste pripremiti svoje tijelo najbolje što možete. Fenomenalna odluka. Predlažem da krenete na vrijeme, isplanirate svaki tretman s konkretnim cijenama i to uvrstite u budget.

Nakit

Pod ovom stavkom ne mislim na vaše vjenčano prstenje (vere), nego na nakit i dodatke koje ćete nositi na dan vjenčanja. To može biti tijara, ogrlica, narukvica, naušnice ili sve skupa.

Pokloni za roditelje i kumove

Pokloni za vaše roditelje i kumove bi trebali biti izabrani s posebnom pažnjom. Nemoraju nužno biti skupi ali moraju biti jedinstveni. Vjerujem da će vas ponijeti emocije i da nećete pitati za cijenu. Predlažem da odredite barem okvirnu cijenu ovog troška i da ga uvrstite u budget.

 

Za sva dodatna pitanja stojim vam na raspolaganju   adavjencanje@gmail.com