Jedna stavka koju mladenci najčešće ostavljaju za kraj organizacije vjenčanja je catering. Mnogi su upravo na toj stavci prešli svoj zadani budget. Neki su izjavili da su zbog cateringa bankrotirali.

Kako bih vam bolje dočarala stvarni trošak, uzeti ćemo primjer u kojem imate 120 gostiju na vjenčanju.

Prosječna cijena profesionalnog cateringa , uglavnom bez kolača, košta oko 100 kn po osobi.

U našem primjeru to bi značilo da ćete na catering za 120 osoba potrošiti 12 000 kn.

Vjerujem da je to mnogima ogromna stavka u proračunu za vjenčanje pa ću vam u nastavku detaljnije pojasniti kako uštedjeti i napraviti profesionalni catering za daleko manji iznos.

Ugostitelji najčešće računaju za jednu osobu:

  • 20 – 25 dag raznovrsne hrane,
  • 10 – 15 dag kolača,
  • 0,3 – 0,5 ml aperitiva ili likera,
  • 2,5 – 3 dl alkoholnog pića,
  • 2,5 – 3 dl bezalkoholnog pića.

Vodeći se tim smjernicama možete izračunati okvirno koliko bi čega trebali pripremiti za 120 gostiju. Bilo bi dobro uračunati još malo više, jer je bolje da ostane viška nego da manjka. Također obratite pozornost i na to koliko djece imate na vjenčanju. Ako imate 15 djece i 105 odraslih osoba, predlažem da za djecu računate pola porcije, kao što se računa u većini restorana.

Izbor hrane i pića neka bude raznovrsan.

Za piće odaberite ono što većina ljudi preferira : pivo, crno i bijelo vino, gazirane sokove, negazirane ili guste sokove, mineralnu i običnu vodu. Možete dodati žestoko piće kao aperitiv.

Kod odabira hrane birajte samo ono što može stajati i što se može jesti kao hladno jelo. Možete izabrati tradicionalni pršut i razne vrste sira,tvrdog i mekog, riblje paštete, slane kiflice, kanapei, razne salate, pr.od hobotnice, grčku, francusku i ostalo.

Organizirajte svoju užu rodbinu, susjede i prijatelje da vam pomognu. Dogovorite sa svima  sastanak i utvrdite tko što može napraviti. Ako je potrebno dajte im slike kako što treba izrezati i posložiti, dogovorite i recepte. Slike kao i recepte možete pronaći na internetu.

Osim u ukusnoj hrani, tajna je u oblikovanju i serviranju jela. Sva jela iste vrste posložite u jedan niz, okrugli ili duguljasti. Kolače izrežite na manje komade, veličine jednog zalogaja te ih također posložite u nizove. Možete se poigrati vizualnim dojmom pa umjesto klasičnih okruglih tacni, servirati na pravokutnim ili kockastim ogledalima i okvirima za slike. Možete na veliki stol postaviti i jedan manji stol na koji stavite neke slastice i voće u čaši. Na ovim slikama pogledajte primjere kako posložiti nizove jela, slastice u čaše i voće.

Ako ipak želite catering prepustiti profesionalcima, možete mi se javiti i zatražiti savjet i preporuku za najbolje catering majstore  adavjencanje@gmail.com